I juli sätter vi spaden i marken för ett nytt, spektakulärt vingformat hus, vid Dragongate i Älvkarleby – vårt sjätte bygge i ordningen för denna beställare. Ett tydligt kvitto på förtroende, samspel och vår förmåga att leverera hela vägen.
Det är med ödmjukhet och stolthet vi fortsätter vår resa tillsammans. Varje projekt är unikt, men grunden är alltid densamma: en trygg byggpartner som tar ansvar från A till Ö – utan att belasta kunden med oväntade kostnader, tidsförluster eller omtag.
– Det finns en anledning till att vi får bygga vidare för samma kund. Vi vet vad som krävs för att komma i mål, och vi gör det med kvalitet, transparens och profession som sparar tid för alla inblandade, säger Anton Lindborg, VD på Lindborg.
Bygget inleds i juli2025 och kommer att pågå i cirka 8–9 månader. Det nya huset, som genom sin karaktäristiska vingform kommer att bli ett landmärke i området, är en del aven större utveckling av platsen kring Dragongate – ett område som länge lockat intresse från både allmänhet och media.
Vi ser fram emot att få ta ännu ett projekt i mål – och samtidigt fortsätta vår egen resa mot att vara Sveriges mest pålitliga och långsiktiga byggpartner – genom nytänkande byggtradition.
Huset som blir strax över 2000kvm kommer inrymma stora försäljningsytor, verkstad, tvätthall och biovärmeanläggning för en kund som nu etablerar sig i Gävleborgs län. Det unika med huset är dess biovärmeanläggning som kommer att förse, inte bara denna byggnad med värme, utan hela Dragongate tillsammans med det som kommer byggas de närmsta åren.
Historiken kring Dragongate
Dragongate, ursprungligen kallad Hotell Älvkarlen, byggdes 1986 av kommunala bolaget Östanå och ställdes inledningsvis in för besökare längs E4:an. Redan 1988 gick verksamheten i konkurs och hotellet omvandlades till flyktingförläggning. År 1992 såldes det vidare och fick namnet Checkpoint Dalälven.
År 2004 skedde ett ägarbyte: den kinesiske entreprenören Li Jingchun förvärvade fastigheten med visionen att bygga ett “mini-Kina” – med kung fu-tempel, museum, torg i kinesisk stil, restaurang och hotell. Den första etappen stod klar 2008, då öppnade det omtalade museet med terrakottakrigare.
Men bygget kantades av rättsliga och tekniska problem: exempelvis brott mot arbetsmiljölagar, indraget bygglov och underkända brandlarm – vilket gjorde att hotellet aldrig slog upp portarna för allmänheten. Trots miljonsatsningar blev Dragongate en symbol för ett”evighetsprojekt.
Nu är det äntligen dags för bolaget Arosslättens fastigheter 1 AB – som återigen ser stor potential i Dragongates framtid.
Först ut att förvalta platsen är Lindborg - och vi ser mycket fram emot denna ärofyllda uppgift.
Vi ser fram emot att dela resan med er. Följ projektet på våra kanaler!